Waarom krijg je zweetvoeten?

Artikel 17 van 20
Overzicht

Zweetvoeten

Waarom transpireren mijn voeten?

Het transpireren van voeten is de normaalste zaak ter wereld.
Zweetklieren zijn bedoeld om onze lichaamstemperatuur te reguleren, een complexe natuurlijke vorm van airconditioning. Wanneer het bepaalde lichaamsplekken te warm wordt, scheiden de zweetklieren transpiratievocht af en ontstaat verkoeling door de verdamping daarvan. Zweet is dus een natuurlijk proces.

Onze handen en voeten bevatten de meeste zweetklieren (350 tot 370 zweetklieren per m². Handen transpireren net zoveel als voeten, maar handen worden beter geventileerd, ze zijn immers meer in de open lucht dan je voeten. Binnen 24 uur scheiden je voeten ongeveer 1 centiliter vocht af.

Waarom ruiken zweetvoeten zo vies?

Vers zweet ruik je niet. Het begint onaangenaam te ruiken als het niet kan verdampen en een poosje wordt opgesloten in sokken en schoenen. De zweetlucht wordt veroorzaakt door melkzuurbacteriën op de huid. De typische zweetgeur ontstaat dus door de afbraak van bacteriële producten en processen en niet door het zweet zelf.

In de overgang en in de puberteit gaat zweet extra onaangenaam ruiken, dat heeft te maken met de veranderingen in de hormoonhuishouding. Zweetvoetjes van baby’s en kinderen zijn zo goed als geurloos.

Je begrijpt nu dat voeten die de hele dag opgesloten zitten in warme schoenen en niet goed kunnen verdampen die penetrante zweetgeur kunnen veroorzaken.
 

Tips tegen zweetvoeten en zweetlucht.

1. Loop zoveel mogelijk op blote voeten of open schoeisel. Is dat niet altijd mogelijk, draag dan schoenen met een hoog leer gehalte. Leer kan het transpiratievocht van de voeten reguleren en daarmee creëer je een optimaal voetenklimaat.

Wollen pantoffels hebben ook die positieve draageigenschappen en hebben een ontzettend goede vochtregulatie.

2. Laat schoenen en pantoffels dan ook regelmatig luchten zodat het opgenomen vocht kan verdampen.

3. Draag zoveel mogelijk sokken en bij voorkeur van natuurlijke materialen. In verband met de hygiëne en het voetklimaat zou je beter in gesloten schoeisel sokken moeten dragen, bij voorkeur van wol of katoen. Ook geschikt zijn bijvoorbeeld loopsokken omdat deze de eigenschap hebben het vocht naar buiten te transporteren

4. Trek elke dag schone sokken aan, ook als ze nog niet vies ruiken.

5. Was sokken op 60℃, dit geldt uiteraard niet voor wollen sokken.
Voor wollen sokken geldt alleen wassen op de hand op met een wolwasprogramma op 30℃.  Voor wollen sokken kun je een wolwasmiddel gebruiken, maar gebruik géén wasverzachter. Wol nooit in een wasdroger laten drogen, maar liever aan de buitenlucht, ook niet op een verwarming laten drogen.

Krijg je de zweetgeur niet uit je sokken, zet ze dan 1 nacht in de natuurazijn en was ze de volgende dag zoals hierboven beschreven. Gebruik bij wollen sokken nooit soda! 

Ook wolgevilte pantoffels kun je wassen met dezelfde condities als wollen sokken. Wij adviseren om pantoffels van schapenvacht niet in een wasmachine te wassen en ook liever niet met de hand. Beter is om deze regelmatig te luchten en met Collonil Odor Cleaner in te sprayen om de geur en overgebleven bacteriën te doden.

6. Was regelmatig je voeten. Dit kun je het beste doen ’s morgens met warm water en zeep en afspoelen met koud water. Goed drogen ook tussen de tenen.

Ook kun je je voeten insmeren met een verzorgende en herstellende crème. Wat ook heel fijn is het nemen van voetbaden.

De Saicara voetverzorgingsproducten die wij in ons assortiment hebben dragen voor een groot gedeelte bij aan een gezond voetklimaat. De Saicara verzorgingsproducten worden ook vaak gebruikt door gecertificeerde pedicures. Bekijk voor meer informatie dit you-tube filmpje.

 7. Verwijder overtollig eelt of laat dit verwijderen door een medische pedicure. Eelt is eigenlijk afgestorven huid en is een ware feestmaaltijd voor bacteriën. je kunt zelf door middel van een foot sponge of puimsteenblokje de eelt verwijderen. Smeer de voeten daarna regelmatig in met Saicara Footrepair en de eelt zal wegblijven of minder snel terugkomen. Ook je voeten worden hierdoor super zacht.

 8. Gebruik een schoenendeo voor je schoenen. Wanneer je schoenen of pantoffels na het luchten nog steeds niet fris ruiken, kun je ook een schoenendeo  gebruiken die tevens de bacteriën doodt. 

9. wanneer onze tips niet helpen tegen zweetvoeten kun je ook uw huisarts of pedicure om raad vragen. 

Wij hopen dat onze tips zullen bijdragen aan een fijn en gezond voetklimaat. Het is belangrijk je voeten goed te verzorgen, ze zijn immers veel voor u aan het werk en verdienen dat beetje extra aandacht.

Klik op onderstaande foto voor alle Saicara producten.

© 2009 - 2024 Liebo | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel